Je nieuwe stek inrichten: tips & tricks

Je hebt beslist om op je eentje te gaan wonen, het kan naar je eerste eigen stekje zijn of naar die droomwoning waar je al jaren naar smacht. De basis om van dit huis je thuis te maken blijft hetzelfde. We geven je graag enkele tips om deze wens te waar te kunnen maken.

Actie, Sleutel, Nieuw Appartement, Stroomgebied

Ontwerp je ‘bestemmingsplan’

Afhankelijk van het aantal beschikbare kamers kun je een indeling maken. Hou daarbi twee belangrijke aspecten heel goed in de gaten:

  1. Wat is absoluut onmisbaar om in de woning te functioneren?
  2. Wat is belangrijk voor mezelf in mijn eigen huis?

Ben je met meerderen in het huis, dan zal je met de behoeften van iedereen rekening moeten houden. Je kunt problemen beter vermijden dan er later een oplossing voor te moeten zoeken.

Vergeet het aspect vrije tijd niet als je de kamers verdeeld. Je kunt er bijvoorbeeld aan denken om de auto onder een zeiltje buiten te laten en je garage een andere bestemming geven. Tegenwoordig is de ‘mancave’ iets wat vele mannen kan bekoren. Je eigen biljarttafel, een oude bank om met vrienden te crashen en een televisiescherm waarop de laatste sportwedstrijden worden weergegeven. Je kunt met je makkers ook nog eengokje wagen op bet777 terwijl je de wedstrijden aan het volgen bent.

Het is maar een voorbeeld van wat je als alternatief met een ruimte kunt doen.

Speel je eigen architect

Maak een plattegrond van het geheel. Probeer het eventueel toch wat op schaal te doen. Je kunt dan perfect nagaan of je spulletjes geplaatst kunnen worden, en wat je eventueel nog extra nodig hebt. Je spaart er tijdens het verhuizen heel wat tijd mee als alles wat uit de verhuiswagen komt meteen op zijn bestemming geplaatst wordt. Op het net vind je veel gratis programma’s om leuke plattegronden mee uit te tekenen.

Woonkamer, Tafel, Decor, Interieur, Blijven Open

De juiste belichting is meer dan het halve werk

Met aangepaste en juist geplaatste verlichting kun je wonderen verrichten bij het inrichten van de verschillende kamers. De slaapkamer vraagt om een heel andere manier van belichten dan bijvoorbeeld de keuken. Is je woonkamer verdeeld in verschillende hoekjes, pas dan ook daar de verschillende technieken toe om met licht het juiste effect te verwezenlijken.

Over geuren en kleuren wordt veel verteld

Voor je aan de verhuizing begint zul je waarschijnlijk je eigen kleur aan de muren willen geven. Besef vooral bij het kiezen van een kleur, dat het een keuze is voor een lange tijd. En weet ook dat de ondergrond van groot belang is voor je aan het verven slaat. Leer wat bij over wat kleuren precies zijn en wat al dan niet dominant is.

Je kunt mooie contrasten maken met felle kleuren en daar veel kracht van laten uitstralen. Je kunt ook de zachte kant opgaan met pasteltinten. Het gebruik van kleuren zal veel over je persoonlijkheid kunnen vertellen.

Wees niet te vlug met decoraties

Wacht met het kopen van decoratie spulletjes tot je de kleuren en indeling van je nieuwe huis hebt bepaald. Een decorstuk kan er prachtig uitzien, maar wanneer je eigen ontwerp klaar is past het er misschien niet meer bij. En het zou maar een beetje gek zijn dat je de plannen moet wijzigen voor een enkel object.

Geplaatst in: Page